Cultureel bewustzijn en culturele expressie
Groepsleden:
- Esther Boldewijn
- Kimberley Tjon Poen Gie
- John van der Zijden
- Raoul Bergen
- Miguel Cramer
Erkenning van het belang van de creatieve expressie van ideeën, ervaringen en emoties in diverse vormen, waaronder muziek, podiumkunsten, literatuur en beeldende kunsten.
In Suriname beseft men het belang van cultureel bewustzijn en culturele expressie wel. Echter komt dit nog niet tot uiting in het curriculum van het formeel onderwijs. Bij het ministerie van onderwijs, wetenschap en cultuur zit, zoals de naam al doet vermoeden, het directoraat Cultuur. Activiteiten vanuit dit directoraat hebben niet direct betrekking op het formeel onderwijs, maar wel met ontwikkeling en motivatie tot creatieve expressie. Er zou meer gedaan kunnen worden om dit deel in het huidig curriculum te verwerken. Er is op de begroting geen geld vrij gemaakt voor dit onderwerp. Momenteel wordt het te veel overgelaten aan de leerkrachten zelf, die overigens een heel vol schema hebben.
Culturele kennis omvat een bewustzijn van het lokale, nationale en Europese culturele erfgoed en de plaats daarvan in de wereld. Daaronder valt elementaire kennis van de belangrijkste culturele werken, waaronder hedendaagse volkskunst als belangrijk onderdeel van de menselijke geschiedenis.
De verscheidenheid aan cultuur in Suriname uit zich ook in een scala aan culturele organisaties. Hun streven is de cultuur uit te dragen en bekendheid te geven. Zo worden niet alleen lezingen en workshops gehouden door de culturele organisatie NAKS, maar kunnen jongeren er terecht om te leren over voornamelijk de Afro-Surinaamse cultuur. Enkele andere Culturele organisaties zijn stichting gebouwd erfgoed, stichting Weyu en STICUSA.
Culturele kennis beperkt zich in Suriname vaak tot kennis van de eigen cultuur. Aangezien wij in Suriname een heel gemengd volk hebben is de kennis van andere culturen ook aanwezig,. Kennis van Europese cultuur en erfgoed is in mindere mate aanwezig.. Doordat de band met de Europese cultuur minder werd na de onafhankelijkheid.
Het is belangrijk de culturele en taalkundige verscheidenheid in [...] wereldregio's te begrijpen, te beseffen dat die beschermd moet worden, en inzicht te hebben in het belang van esthetische factoren in het dagelijkse leven.
Meertaligheid is niet vreemd in Suriname; haast iedereen spreekt meer dan één taal. Taal wordt niet alleen gebruikt om te communiceren, maar ook om het behoren tot een groep. Het gebruik van de moedertaal geeft een gevoel van herkenning en bij elkaar horen maar werkt ook onderscheidend. Het is alleen jammer dat de verschillende lokale talen niet op school onderwezen worden. Niet het leren spreken van de taal maar de kennismaking ermee is belangrijk om dit te kunnen herkennen en nieuwsgierigheid op te wekken. Interesse zou opgewekt kunnen worden door studenten in een vreemde taal te leren groeten, bedanken, hoogtijdagen, Stamboom etc. Maar ook middels muziek of gedichten in de surinaamse talen kan er begrip ontstaan voor een vreemde taal.
Tot de vaardigheden behoren zowel appreciatie als expressie: zelfexpressie via uiteenlopende uitdrukkingsvormen dankzij de individuele aangeboren capaciteiten alsmede het waarderen en genieten van kunstwerken en artistieke voorstellingen. Daartoe behoort evenzeer het vermogen om zijn eigen creatieve en expressieve gezichtspunten te relateren aan de meningen van anderen en sociale en economische kansen in culturele activiteiten te onderkennen en te verwezenlijken.
Er zijn enkele organisaties waar kinderen zich kunnen aanmelden voor het ontwikkelen van hun talent. Het Nola Hatterman Instituut voor kunstonderwijs en de Sranan Tori Academia voor Storytelling. De Volksmuziekschool voor muziekonderwijs. Stichting Artlab en The Backlot houden zich bezig met podiumkunst.
Culturele expressie is essentieel voor de ontwikkeling van creatieve vaardigheden die kunnen worden toegepast in vele professionele contacten. Een gedegen begrip van de eigen cultuur vormt de basis voor respect en een open attitude tegenover de verscheidenheid van culturele uitdrukkingsvormen.
Een sprekend voorbeeld hiervan is het beeld waar toeristen zich dagelijks vergapen aan de Keizerstraat: een moskee naast een synagoge.
Het kennen en waarderen van de eigen cultuur maakt dat men tolerantie heeft voor cultuuruitingen van anderen, omdat men het belang daarvan voor de ander begrijpt. Het is van belang dat van kleins af aan kinderen geleerd worden over hun eigen cultuur en tolerantie naar andere cultuurvormen.
Suriname kent ook de meeste nationale vrij dagen omdat alle bevolkingsgroepen en daarbij behorende religies hun eigen speciale dagen hebben en deze ook erkend worden.
Tot een positieve instelling behoren ook creativiteit en de bereidheid om esthetische mogelijkheden te cultiveren via artistieke zelfexpressie en deelneming aan het culturele leven.
Hier komt het directoraat Cultuur van het MinOWC in. Er worden trainingen verzorgd om deelnemers de tools aan te reiken hun creativiteit verder te ontwikkelen.
Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld het jaarlijks terugkerend Heritage Festival, de week van het Klinkend Erfgoed, of de de traditionele ‘Swit Watra die jaarlijks wordt georganiseerd door de federatie van afrikaanse mama op het onafhankelijkheidsplein.
Reacties
Een reactie posten